Voor het optimaal functioneren van onze levensprocessen is een constante lichaamskerntemperatuur nodig van 37 °C. Dit wordt bereikt door warmteproductie en –afgifte in balans te houden. De warmtebelasting van de mens wordt bepaald door omgevingsfactoren (luchttemperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid), kleding, inspanningsniveau en persoonlijke factoren (zoals conditie, leeftijd en gebruik van medicatie).
Het lichaam heeft verschillende manieren om zich aan te passen aan warme omstandigheden, waaronder verwijding van de bloedvaten, zweten en afgifte van warmte via de ademhaling. Ook passen we onze kleding en ons gedrag aan bij hitte (dunnere kleding en minder fysieke inspanning).
Je lichaam zal bij warm weer proberen af te koelen. Dit doet je lichaam door meer bloed naar de huid te sturen. Mocht dit niet werken dan stapt je lichaam over op de ‘zweetmodus’. Het nadeel van deze ‘zweetmodus’ is dat je lichaam belangrijk vocht, vitamines en mineralen verliest. Dit proces wordt versterkt als er lichamelijk zwaar werk wordt uitgevoerd. In combinatie met een slechte lichamelijke conditie, hoge luchtvochtigheid en zonnestraling kan dit leiden tot een zonnesteek, hittekrampen/warmtestuwing en uiteindelijk een hitteberoerte (dit is alleen van toepassing als het lichaam niet meer kan koelen en boven de 41 graden uitkomt). Naast warmte kun je door de zon verbranden. Bescherming van je huid is daardoor ook een absolute noodzaak!
Symptomen waar we op moeten letten zijn:
Voordat je met het werk begint:
Tijdens het werk (in afstemming met het projectteam):
Aandachtspunten voor leidinggevenden:
Zorg dat er voldoende drinkwater aanwezig is op de werkplek
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.